Klasa I w „Sokowirówce”

31 maja wzięliśmy udział w warsztatach kulinarnych, które odbyły się w nowoczesnym Studiu Kulinarnym ,,Sokowirówka” w Poniatowej. Na miejscu powitał nas szef kuchni – pan Jacek Jakubczak. Pokazał nam studio, wręczył fartuchy i zaprosił do stołu, na którym znajdowały się produkty potrzebne do wykonania sałatki owocowej i pizzy. Zostaliśmy podzieleni na pięć grup. Każda z nich miała do wykonania inne zadanie.
Jedni myli owoce i warzywa, inni je obierali i kroili, a pozostali ścierali na tarce ser, wyrabiali ciasto….

Kiedy ciasto na pizzę było już gotowe, każdy z nas dostał jedną ,,kulkę”, z której formował placek i układał na nim różne dodatki według własnego pomysłu. Gotowe – pan Jacek wkładał do nagrzanego pieca. W tym czasie każdy z nas mógł poczęstować się sokami owocowymi i zjeść przygotowaną wcześniej sałatkę. Kiedy pizza była gotowa, nastąpiła degustacja. Pod koniec pobytu czekała na nas miła niespodzianka – pokaz kuchni molekularnej. Pan Jacek ,,wyczarował‘’ przepyszne lody owocowe.
W drodze powrotnej do Kraczewic wstąpiliśmy na plac zabaw przy hotelu ,,Słowik”. Wycieczka była bardzo udana. Dzięki warsztatom rozwinęliśmy swoją kreatywność, samodzielność i sprawność manualną. Aktywnie spędziliśmy czas wolny.

Dziękujemy panu Jackowi i pani Ewelinie za zorganizowanie wspaniałych warsztatów.

                                                                  Uczniowie klasy I z wychowawczynią

Czcionka
Kontrast